Prošireni kapilari se mogu javiti na bilo kojim delovima tela, ali se najčešće vidjaju na licu, oko nosa, obrazima i bradi. Često se javljaju i na nogama, posebno butinama, ispod kolena i na gležnjevima. Četiri puta češće se vidjaju kod žena.

Uzroci nastanka proširenih kapilara

Uzroci nastanka proširenih kapilara obuhvataju više različitih faktora.

Nasledni faktori mogu biti uzrok pojave proširenih kapilara na koži, uglavnom predstavljaju samo estetski problem, a samo u malom broju slučajeva ukazuju na oboljenja unutrašnjih organa. Oboljenje vena i povišen pritisak u venskim krvnim sudovima, jedan je od najčešćih uzroka nastanka proširenih kapilara na nogama u vidu plavičastih i crvenih linija, ili paukolikog crteža. Hormonski faktori povećavaju sklonost ka nastanku proširenih kapilara, često se javljaju u toku trudnoće, uzimanja oralnih kontraceptiva, terapije hormonima ili u pubertetu. Izlaganje Suncu i UV zračenju oštećuje male krvne sudove u površnim delovima kože, takodje uzrokuje nastanak proširenih kapilara naročito na izloženim delovima kože, licu i dekolteu. Druga oboljenja kože, a najčešće Rozacea, karakterišu se pojavom uočljivih linearnih i zvezdastih proširenih kapilara na koži lica. Sistemska skleroza je oboljenje kože i unutrašnjih organa, kod koje dolazi do pojave mnogobrojnih proširenih kapilara, najrazličitijih oblika, na koži lica i dekoltea. Oboljenja jetre u poodmaklim stadijumima se mogu manifestovati naglom pojavom velikog  broja paukolikih kapilara na trupu. Dugotrajna terapija kortikosteroidima može dovesti do pojave proširenih kapilara na koži. Traume kože, hirurški rezovi ili radioterapija karcinoma takodje su usko povezani sa pojavom uočljivih kapilara na koži.

Prošireni kapilari na licu

Prošireni kapilari na licu mogu biti manifestacija drugih navedenih oboljenja. Ako se javljaju izolovano, vidljivi su kao sitni crveni linearni ili paukoliki crtež, najčešće oko nosa i na obrazima. Prošireni kapilari se javljaju češće kod osoba svetle puti, koje su bile duže izložene sunčevom zračenju. UVA zraci su odgovorni za oštećenje kapilara na koži lica kod osetljivih osoba. Zbog svega navedenog je osnovna preventivna mera sprečavanja njihove pojave, izbegavanje izlaganja Suncu, korišćenje krema sa zaštitnim faktorima spf 30+, nošenje šešira.

Prošireni kapilari na nogama

Prošireni kapilari na nogama često su manifestacija slabosti vena, popuštanja venskih zalistaka i povišenog pritiska u venskim krvnim sudovima. Češće se javljaju kod žena, obično izmedju 18 i 35 godine ili izmedju 50 i 60 godine. Trudnoća je ključni faktor koji kod žena dovodi do slabosti zidova vena i pojave proširenih kapilara u vidu plavo crvenog crteža na nogama.Višak telesne težine, dugo sedenje i stajanje povećavaju sklonost ka pojavi proširenih kapilara. Povećanje fizičke aktivnosti i smanjenje telesne mase osnovne su preventivne mere koje će poboljšati vensku cirkulaciju u nogama.

Prošireni kapilari su samo estetski problem i nemaju nikakvog uticaja na opšte zdravlje organizma