Rosmarinus officinalis
 
 

Prema evropskoj regulativi, oficinalni su listovi i etarsko ulje ruzmarina.

List ruzmarina sadrži etarsko ulje,fenolna jedinjenja (karnozol, karnozolska kiselina, rozmanol), ruzmarinsku kiselinu, tanine i druge materije. Eatrsko ulje sadrži borneol, cineol, alfa-pinen, dipenten, lineol, bornilacetate i kamfor.
List ruzmarina je odobren za lečenje manjih problema u funkciji jetre, problema u lučenju žuči i loše probave. Tradicionalno se koristi za lečenje reumatoidnog artritisa i loše periferne cirkulacije.

Za spoljašnju upotrebu koriste se tinktura ili infuz kao blagi antiseptik i sredstvo za ubrzanje zarastanja rana. Etarsko ulje ruzmarina se u obliku kremova, ulja i gelova koristi kao analgetik kod reumatoidnog artritisa, udaraca i bolnih mišića nakon fizičkih napora. Podstiče perifernu cirkulaciju, pa se zato koristi kod "hladnih ruku i nogu" i celulita.

Treba izbegavati oralnu upotrebu etarskog ulja ruzmarina, jer može da bude iritativno, a i ima slabije delovanje od infuza i tinktura.

Ruzmarin se koristi u kozmetičkim preparatima, posebno onim koji su namenjeni za sprečavanje opadanja kose i u preparatima protiv starenja kože, on “pegla kožu”, otklanja neravnine, vraća nežnost i elastičnost epidermisa. Koristi se u preparatima za masnu i nečistu kožu, drenira kožu, smanjuje pore, predupređuje stvaranje komedona i akni.