Salvia officinalis
Žalfija, kadulja, salvia
 
Naziv ove biljke potiče od reči salvare, što znači spasiti.izlečiti i officinalis što znači lekovito.

Žalfija se koristi u lekovite svrhe još od vremena starih Rimljana, Do otkrića antibiotika, čaj od žalfije je korišćen kod upala grla, ždrela, promuklosti, upala unutrašnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja, gljivičnih infekcija.

Koristi se list čiji je glavni sastojak etarsko ulje. Lekovitost žalfije potiče i od prisustva tanina koji joj daju oporost i gorčinu.

Zvanično je odobrena upotrebu žalfije kod blagih poremećaja varenja i za sprečavanje prekomernog znojenja u menopauzi, a spolja za upale sluznica usta i grla. Zbog estrogenog dejstva, žalfija se preporučuje za regulaciju menstrualnog ciklusa, bolnim menstruacijama i smanjiti lučenje mleka kod dojilja, koje žele da prekinu dojenje.

Etarsko ulje žalfije ima puno lekovitih svojstava, ono deluje spolja antimikrobno, antibakterijski, antigljivično, adstrigentno, a interno primenjeno kao karminativ, holagog, ekspektorans, holeretik. Glavni sastojci u njemu su α-tujon, β-tujon, kamfor, 1,8-cineol, borneol, bornil acetat, linalol, mircen, limonen, α-pinen, β-pinen, kamfen, β-kariofilen, p-cimen, α-terpinen, salviol, tujanol i α-humulen. Nosioci antimikrobne aktivnosti etarskog ulja su α-tujon, kamfor i 1,8-cineol, za koje je pokazano da su mnogo efikasniji u lečenju infekcija izazvanih gram pozitivnim akterijama

Koristi se za unutrašnju upotrebu u obliku čajeva ili drugih preparata koji sadrže ekstrakte ili etarko ulje žalfije. Zbog otrovnosti tujona, preporučuje se konsultacija sa lekarom ili farmaceutom koliko se sme koristiti žalfija za unutrašnju upotrebu i kada se ne sme koristiti.

U preparatima za kožu i sluzokožu se koristi vodeno-alkoholni ili propilen glikolni ekstrakt lista žalfije i etarsko ulje kod:

  • infekcija gornjih disajnih puteva (upala krajnika, ždrela, i glasnih žica)

  • infekcija sluzokoža usne duplje i desni (upala sluznice, čireva i afti u ustima)

  • bakterijskih infekcija kože i rana na koži

  • gljivičnih infekcija

  • lečenja peruti I suve kože glave

  • proširenih pora na koži lica i negu masne kože

  • dermatitisa

  • vaginalnih infekcija