Buxus chinensis
 
Hladnim ceđenjem plodova zimzelene biljke Simmodsia chinensis dobija se zlatasto ulje koje je ustvar tečni vosak.
 
Biljka jojoba (Simmondsia chinensis) je poreklom iz pustinje Sonoran na jugozapadu Severne Amerike. Komercijalne i probne plantaže mogu se naći u različitim regionima Meksika, USA, Australiji, Peru, Čileu, Egiptu, Indiji i Izraelu (1).
 
Ulje iz semena biljke jojoba je jedinstveno: to je čisti tečni estar (vosak), netipični triglicerid (TG), za razliku od većine lipida dobijenih iz semena. Jojobino ulje je sastavljeno od estara mononezasićenih kiselina i alkohola sa C18, C20, C22 i C24. Zbog svoje jedinstvene hemijske strukture jojobino ulje, ima neobičnu stabilnost i otpornost na autooksidaciju i fotodegeneraciju.
 
Ulje se može čuvati godinama, za razliku od drugih biljnih ulja koja mogu da užegnu i degradiraju se za kratko vreme. Priroda je nesumnjivo dala jedan biser, jojobino ulje, koje može da izdrži niske noćne temperature ali i sunce i visoke temperature,odnosno, uslove koji vladaju u pustinjskim predelima, gde biljke jojobe rastu.
 
Lagano je ulje koje brzo i duboko prodire u kožu. Antialergijskih je svojstava, pomaže kod upaljene i nadražene kože. Čisti začepljene pore, nežno ih otvara i oslobađa štetnih naslaga. Reguliše lučenje masnoće. Zato je korisno i za suvu i za masnu kožu i kožu s aknama.
 
Sadrži miristat koji ima protivupalno djelovanje. Izvanredno vlaži i omekšava kožu. Deluje obnavljajuće na hidrolipidni zaštitni sloj kože.
 
Sprečava gubitak vode, omekšava kožu. Održava i štiti njenu kiselost. Korisno je za suvu i nadraženu kožu, za tretman ožiljaka, bora, strija, akni, ekcema, seboreje, psorijaze. Ravna bore i čuva kožu od prevremenog starenja.