Tocopherol
 

Poznato je osam oblika tokoferola sa aktivnošću vitamina E. Najvažniji od njih je alfa-tokoferol koji čini 90% tokoferola u životinjskim tkivima i pokazuje značajnu biološku aktivnost. Mnogobrojna naučna istraživanja su pokazala da vitamin E ima blagotvorno delovanje i značajnu ulogu u usporavanju procesa starenja kože.

On štititi kožu od negativnog delovanja životne sredine, on je veoma efikasan antioksidans, efikasan u borbi protiv slobodnih radikala koji su jedni od glavnih uzročnika starenja kože. Ima zaštitnu ulogu protiv negativnog delovanja UV zračenja neutrališući oksidativni efekat UV zraka na proteine i lipide ćelijskih membrana, a time i nastajanje slobodnih radikala.

Ima ulogu da spreči degeneraciju DNK, koja takođe dovodi do starenja kože, posebno onda kada do te degeneracije dolazi usled fotooštećenja ćelija.

Ima protivupalno delovanje, ubrzava obnavljanje oštećenih ćelija, čime ubrzava oporavak i zaceljivanje iritacija i oštećenja kože. Regenerativno deluje na kožu i delotvoran je kod ožiljaka.

Osim antioksidativnog efekta on je prirodno sredstvo za hidrataciju, smanjuje transepidermalni gubitak vode, vlaži i omekšava kožu i smanjuje pojavu sitnih i dubokih bora dajući koži sjajan, čvršći i mladenačkiji izgled.