Urea je prirodno prisutna u koži, kao jedna od najvažnijih komponenata prirodnog vlažećeg faktora u čijem sastavu je prisutna u količini od 7%. 
 
Urea je izraziti humektans, održava vlažnost u površnom (rožastom) sloju kože, tako što svojom kristalnom strukturom vezuje vodu i postepeno je otpušta. Pored izražene sposobnosti hidriranja kože, urea  blago razlaže međućelijski matriks, čime razmekšava i odstranjuje izumrle, zadebljale i suve slojeve kože. Poseduje antimikrobno, ali i protivupalno dejstvo.
 
Urea vezuje vodu tako što je uvlači u svoju kristalnu strukturu. Pretpostavlja se da urea povećava kapacitet za vezivanje vode i sadržaj slobodne vode SC-a, koja se vezuje za proteine korneocita, pa se povećava i intracelularni sadržaj vode. Time se poboljšavaju elastična svojstva Sca. Zato urea, za razliku od ostalih higroskopnih supstanci , poput glicerola i propilenglikola, može da hidrira i kserotičnu kožu. Hidriranjem očvrslog keratina, koža postaje meka i lakše se uklanjaju zadebljali slojevi kože. Poboljšava se izgled kserotične kože koju karakteriše nagomilavanje dehidriranih keratinocita.
 
Smatra se da urea ima i određena antimikrobna svojstva, zbog čega proizvodi sa ureom mogu da sadrže manje konzervansa. Antimikrobna svojstva uree objašnjavaju se njenom osobinom da vezuje vodu i na taj način ometa rast mikroorganizama.