Arganovo ulje je pogodno za sve tipove kože, ne masti je i lako se apsorbuje,  mogu ga koristiti i trudnice i mala deca. Veoma je jednostavno za upotrebu, može se koristiti samo utrljavanjem u vlažnu kožu ili se može koristiti pre nanošenja uobičajenog preparata za negu kože. Arganovo ulje štiti i hrani kožu, hidrira, omekšava i revitalizira je i daje joj zdrav, blistav, mladalački izgled. Sprečava isušivanje kože i gubitak elastičnosti a time i nastanak bora. 

Arganovo ulje nam dolazi iz pustinja u jugozapadnim delovima Maroka zbog čega se često  naziva  i marokansko ulje ili ‚‚tečno zlato‚‚. Dobija se iz oraščića koji se nalaze u velikim zelenim plodovima drveta argana (lat. Argania spinosa)  koje Berberi (prastanovnici severne Afrike) nazivaju još i “drvo života”. Za proizvodnju ovog ulja su uglavnom zadužene žene Berbera koje ga koriste već vekovima za negu i ulepšavanje svoje kože. Danas je ovo vredno ulje postalo jedno od najtrazenijih prirodnih sredstava za negu lepote u celom svetu.

Arganovo ulje je po mnogo čemu dragoceno, a jedna od tih dragocenosti je i tradicionalna priprema koja je i do danas zadržana.  Žene ručno beru i sakupljaju raspukle plodove,  oraščiće razbijaju kamenom, vade iz njih koštice i melju ih u gustu pastu. Potom pastu dugo gnječe rukama i cede kako bi dobile ulje. To je vrlo zahtevan i dugotrajan postupak što arganovo ulje čini vrednim i retkim, pa otuda i njegova tako visoka cena. Da bi se dobio 1 kg ovog ulja potrebno je oko 100 kg svežih plodova i oko 20 sati rada. Čisto ulje argana  ima blago orašast miris, koji podseća na maslinovo ulje, ali sa orašastijom notom i boju nešto tamniju od maslinovog ulja.  Svilenkasto je, a koža i kosa ga upijaju za samo nekoliko minuta.

Zahvaljujući velikom broju nutritivnih materija, arganovo ulje ima brojne dobrobiti, a posebno u nezi kože, kose i noktiju. Sadrži zasićene i nezasićene esencijalne masne kiseline (linolna, alfa linolenska, oleinska), sterole, vitamin E, minerale i karotenoide.

Tokoferol, poznatiji kao vitamin E, sa svojim snažnim antioksidativnim delovanjem, je jedan od najvrjednijih sastojaka arganovog ulja. Nezamenjiv je u borbi protiv ožiljaka, ekcema i suvog vlasišta.

Esencijalne masne kiseline sprečavaju upalne procese na koži, hidriraju je i jačaju.

Karoteni štite kožu od UV zračenja, a steroli i polifenoli  imaju protivupalno i regenerativno delovanje na kožu.

Umiruje upale i iritacije, pomaže regeneraciju oštećene kože i ožiljaka. Hrani, jača i revitalizira kosu i nokte.  Pomaže kod dermatitisa i psorijaze i u sprečavanju infekcija.

BIOLA - ARGANOVO ULJE

BIOLA - ROSA & ARGAN & SQUALAN