Mentol je organsko jedinjenje sa karakterističnim mirisom. Dobija se ekstrakcijom iz prirodnih sirovina (nana, eukaliptus) ili sintezom.

Mentol ima niz osobina zbog kojih se nalazi i u kozmetičkim proizvodima, ali i u proizvodima koji imaju lekovito delovanje.

Kada se nanese na kožu, udahne ili proguta, mentol izaziva osećaj hlađenja, pri čemu on ne smanjuje temperaturu tela već uitiče na receptore za osećaj temperature koji šalju osećaj hlađenja. Time se ublažavaju simptomi kao što su otok, bol i pregrejanost upaljenog mesta. Ovakvo delovanje mentola, je posebno značajno u preparatima koji se koriste posle sunčanja, za ublažavanje osećaj bola i toplote koji se javlja kao posledica preteranog izlaganja sunčevim zracima. Takođe se koristi i u preparatima za umanjenje bolova u mišićima i zglobovima i kod glavobolje. Povećava vazodilataciju i time omogućava bolje delovanje drugih analgetskih komponenti u preparatima protiv bolova. Ima i blago anestetičko dejstvo, pa se koristi u preparatima protiv svraba kože.

Osećaj hlađenja posle primene preparata lične higijene koji u sebi sadrže mentol deluje osvežavajuće i okrepljujuće.

Kada se na kožu usana nanese proizvod sa mentolom, on izaziva kratkotrajan efekat povećanja usana..

Mentol ima antiseptičko dejstvo pa se koristi i u preparatima za lečenje bolesti grla i nosa.