Sodium Hyaluronate

Hijaluronska kiselina je jedna od tri glavne gradivne komponente dermisa kože. Ona funkcioniše po principu sundjera, vezuje veliku količinu vode. Dva grama hijaluronske kiseline imaju sposobnost vezivanja 98g vode i na taj način formira strukturu gela koja ispunjava međućelijske prostore, što tkivu kože daje volumen,čvrstinu i glatkoću.
 
Ovo je takozvana unutrašnja hidratacija kože, čime se postiže da ona izgleda mlađe, svežije, zdravo, elastično. Starenjem, količina hijalurinske kiseline u vezivnom tkivu se smanjuje, što uzrokuje pojavu bora.
 
Zašto je hijaluronska kiselina toliko bitna?
 
Magija ovog sastojka leži u njegovoj sposobnosti da zadrži vlagu. Smatra se da ima veću sposobnost da zadrži vlagu nego bilo koji drugi prirodni ili sintetski polimer. Ovo je važno za proces starenja, jer je jedan od glavnih obeležja mladalačke sadržaj vlage. Kako starimo, naša koža gubi vlagu, što dovodi do gubitka čvrstine i elastičnosti kože. Ovo ne znači da svačija koža postaje suva tokom godina, već da joj jednostavno nedostaje količina vlage koju je imala u mladosti, zbog oštećenja od sunca ili drugih faktora.
 
Hijaluronska kiselina može da poveća sadržaj vlage kože a istovremeno da ojača barijeru kože, tj. Spoljašnji sloj kože. Zdrava barijera izgleda meko, glatko i ima sve odlike mlađeg izgleda kože. Ali to nije sve što dobijate sa hijaluronskom kiselinom. Poznato je da oštećenja od sunca i akni mogu dovesti do narušavanja kožne barijere.
 
Popravka barijere kože sa sastojcima identičnim prirodnom sastavu kože, kao što je hijaluronska kiselina, može u određenom vremenskom intervalu ukloniti ili bar minimizirati oštećenja. Ovo znači da hijaluronska kiselina ima pozitivne efekte na sve tipove kože. Njena lagana tekstura pogoduje masnoj koži a dovoljno je nežna za osetljivu kožu. Takođe je bezbedna za korišćenje u trudnoći i dojenju.
 
Hijaluronska kiselina takođe obezbeđuje antioksidativnu zaštitu protiv slobodnih radikala i smanjuje upalu. To je ono što mi zovemo anti-age sastojak sa više funkcija.
 
Hijaluronska kiselina i Na-hijaluronat
 
Na-hijaluronat predstavlja so izvedenu iz hijaluronske kiseline.
 
Koje su prednosti u odnosu na samu kiselinu? Glavna snaga Na-hijaluronata leži u njegovoj molekularnoj veličini. U procesu stvaranja Na-hijaluronat, njegova molekularna težina se smanjuje zbog uklanjanja lipida, proteina i nukleinske kiseline.
 
Uklanjanje ovih jedinjenja obezbeđuje stvaranje mnogo manje molekule u odnosu na hijaluronsku kiselinu. To znači da Na-hijaluronat kada se primeni lokalno lakše prodire u kožu u odnosu na samu hijaluronsku kiselinu. Iz tog razloga se on primenjuje u kozmetičkim proizvodima.
 
Hijaluron je prirodna supstanca, koja se nalazi u našoj koži, i ima višestruke funkcije – od održavanja tonusa, preko hidriranja kože, ali i „hvatanja“ izrazito štetnih slobodnih radikala.
 
Hijaluronska kiselina je po hemijskoj strukturi složeni šećer - polisaharid, i njeno prisustvo je ustanovljeno kod praktično svih živih organizama. Kod životinja iz grupe sisara kao i kod čoveka, hemijska struktura HK je konzistentna, dakle praktično ista, i zato je mogućnost imunoloških alergijskih reakcija više nego minimalna.
 
Njena uloga u koži je sledeća: kao hidrofilna supstanca ona za sebe vezuje i zadržava molekule vode (vezujući u strukturu molekula i do hiljadu puta više vode od svoje zapremine), i tako njome ispunjava međućelijske prostore što tkivu kože daje volumen, čvrstinu i glatkoću. Ovo je takozvana unutrašnja hidratacija kože, i njome se postiže da ona izgleda mlađe, svežije, zdravo i sa manje bora, održava tonus i hidrira kožu.