Salicilna kiselina je po svojoj hemijskoj srukturi beta-hidroksi kiselina (BHA). U prirodi se nalazi u kori vrbe, po kojoj je i dobila ime (vrba = Salix alba), a takođe i u brezi i zimzelenom lišću. O protivupalnom delovanju salicilne kiseline se zna još od Hipokrata, kada se vodeni ekstrakti vrbe primenjivao za snižavanje temperature i protiv bolova.

U kozmetičkim proizvodima, salicilna kiselina se nalazi u koncentraciji do 2 %, pri čemu ona ispoljava svoje antiseptično delovanje, zbog čega se najčešće primenjuje za negu kože sa aknama. Takođe se koristi kao dodatak uz druge aktivne materije za negu psorijatične kože i drugih stanja kod kojih je karakteristična pojava naslaga izumrlih ćelija kože na njenoj površini. Salicilna kiselina deluje tako što pomaže ljuštenje mrtvih ćelija sa površine kože, čisti zapušene pore, deluje antiseptično i time ublažava upalu i dovodi do bržeg prolaska akni.

SVAKAKO JE EFEKAT SALICILNE KISELINE BOLJI KADA SE ONA KORISTI U VIŠIM KONCENTRACIJAMA, ALI TADA SE GOVORI O LEKU, A NE O KOZMETIČKOM PREPARATU.

Salicilna kiselina se koristi u svrhu pilinga, čak i koncentracijama od 20 do 30 % . Može se koristiti i u kombinaciji sa drugim supstancama, kao napr. u Jessner-ovom pilingu sa rezorcinolom i mlečnom kiselinom. Ovaj piling se popularno naziva ’’Holivudski piling’’. Koristi se u tretmanu kože sa aknama ili za smanjenje ožiljaka od akni. Takođe se koristi i kao ‘’anti age’’ tretman, mada se u ove svrhe bolje pokazao tretman sa glikolnom kiselinom koja za razliku od salicilne kiseline, podstiče i sintezu kolagena u dubljim slojevoma kože, što značajno doprinosi boljem efektu. Važno je napomenuti da ovi preparati ni u kom slučaju nisu za kućnu upotrebu, već se sprovode samo i isključivo pod nadzorom dermatologa.