Shea buter se dobija  iz stabla koje raste u zapadnom delu Afrike. Plodovi stabla se suše i mrve kako bi se dobio prah koji se potom kuva u vodi. Tada se ispušta masna supstanca koja se zgušnjava i koristi kao maslac.

Shea buter se u Africi već vekovima koristi za negu kože i zaštitu od sunca, toplote i slane vode. Jestiv je pa se može koristiti i u pripremi hrane. Povremeno industrija čokolade shea buter koristi kao zamenu za kakao buter, iako je ukus drugačiji. Njegova upotreba je raznovrsna pa je zbog toga jedan od najcenjenijih proizvoda prirode. Shea buter je ekstrakt koji sadrži složene masti i masne kiseline (oleinska, stearinska, linolna, palmitinska, linolenska, arahidonska) koje omogućavaju maslacu da se topi na temperaturi tela i brzo upija u kožu. Možete ga pronaći u čistom obliku ili kao sastojak raznih proizvoda.

Shea buter je ekstrakt koji sadrži složene masti i masne kiseline (oleinska, stearinska, linolna, palmitinska, linolenska, arahidonska) koje omogućavaju maslacu da se topi na temperaturi tela i brzo upija u kožu. Možete ga pronaći u čistom obliku ili kao sastojak raznih proizvoda. Shea buter je ekstrakt koji sadrži složene masti i masne kiseline (oleinska, stearinska, linolna, palmitinska, linolenska, arahidonska) koje omogućavaju maslacu da se topi na temperaturi tela i brzo upija u kožu. Možete ga pronaći u čistom obliku ili kao sastojak raznih proizvoda. Bez obzira na višestoljetnu upotrebu, shea buter je svoju popularnost stekao poslednjih nekoliko godina. Shea buter se najviše koristi za negu tela, ali je dokazano da ima i lekovita svojstva.

Potražnja za shea maslacem je zadnjih nekoliko godina izrazito porasla. On ima mnoga lekovita svojstva koja pomažu i kod nege tela. Sastojci shea maslaca mu daju izrazito moćna svojstva. Upravo zbog toga je često ključni sastojak u mnogim kozmetičkim proizvodima. Odličan je za negu kose i kože.

Shea buter sadrži vitamine C, D, A, E i F. Vitamini A i E pomažu kod očuvanja zdravlja kože. Ovi vitamini su naročito važni kod oštećenja kože zbog preteranog izlaganja suncu. Shea buter usporava pojavu bora. Lako prodire u kožu, ne zapušava pore, zbog čega koža može da diše. Sadrži derivate cinaminske kiseline, koja štiti od štetnog sunčevog zračenja. Vitamin C umiruje suvu, grubu i ispucanu kožu. Sastoji se od linolne, linolenske i arahidonske kiseline, koje su tri esencijalne masne kiseline veoma važne za zdravlje kože. Ukoliko ćete shea buter koristiti svakodnevno sigurno ćete primetiti sve njegove prednosti. Shea buter je često sastojak sapuna, ulja za masažu, losiona i krema za lice.

Masne kiseline u shea maslacu obnavljaju ćelije kože, što je nužno za zdravlje kože. Sadrži prirodna svojstva za zaštitu od sunca. To ne znači da ne treba koristiti zaštitu od sunca, naročito ukoliko ćete duže vreme biti izloženi suncu.

Sadrži vitamin A koji pomaže kod zaceljivanja rana i vitamin D, koji promoviše rast ćelija kože. Hidrira kožu, odličan je za upotrebu kod ekcema, iritacije i suvoće kože. Vitamini A, E i F hidriraju kožu, čine je glatkom i smanjuju pojavu strija. Zbog umirujuće prirode, shea buter je odličan za olakšanje od iritacije nakon brijanja. Sadrži visok nivo esencijalnih masnih kiselina koje pomažu kod vraćanja prirodne elastičnosti kože. Njegova blaga tekstura je odlična i za skidanje šminke.