Akne su multifaktorijelno oboljenje koje se karakteriše prekomernom produkcijm i lučenjem sebuma, poremećajem u deskvamaciji folikula, proliferacijom bakterija i inflamacijom.
 
Akne se javljaju u 85% adolescenata, komedoni kod 100% adolescenata, kod 8%  osoba od 25 do 3 godine, kod 3% osoba od 34-44 godina. U osnovi ovog kožnog problema  javlja se oboljenje pilosebacealnog folikula, a uzroci mogu biti: retenciona hiperkeratinizacija, povećana produkcija sebuma, propionibacterium acnes unutar folikula i inflamacija.
 
Razvoj akni: prvo dolazi do hiperkeratinizacije folikula, zatim proliferacija i smanjena deskvamacija keratinocita,pri čemu nastaje hiperkeratotični čep (mikrokomedon). Sa druge strane dolazi do uvećanja lojne žlezde, povećanja produkcije sebuma, što je pogdan medijum za rast i razvoj Piogenes acnes, a anaerobni čep obezbeđuje sredinu bogatu lipidima. Bakterije napreduju , što rezultuje inflamacijom. 
 
Klasifikacija akni
  • Tip 1 – Uglavnom komedoni sa sporadicnom pojavom malih inflamatornih papula, pustula, nema prisutnih ožiljaka
  • Tip 2 – Komedoni, brojnije papule i pustule (uglavnom na licu), blagi ožiljci
  • Tip 3 – brojni komedoni, papule, pustule, šire se na leđa, grudi i ramena, sa sporadičnim cistama ili nodulama, umereni ožiljci
  • Tip 4 – brojne velike ciste na licu, vratu i gornjem delu trupa, izraženi ožiljci
 
PROIZVODI ZA NEGU AKNOZNE KOŽE
 
CLEANSER
Losion za čišćenje  masne kože
 
TEA TREE
Krem gel protiv akni
 
TEA TREE OIL
Ulje čajevca