Akne su multifaktorijelno oboljenje koje se karakteriše prekomernom produkcijm i lučenjem sebuma, poremećajem u deskvamaciji folikula, proliferacijom bakterija i inflamacijom.

Akne se javljaju u 85% adolescenata, komedoni kod 100% adolescenata, kod 8% osoba od 25 do 30.  godine, kod 3% osoba od 34 - 44.  godine. U osnovi ovog kožnog problema javlja se oboljenje pilosebacealnog folikula, a uzroci mogu biti: retenciona hiperkeratinizacija, povećana produkcija sebuma, propionibacterium acnes unutar folikula i inflamacija.

Razvoj akni: prvo dolazi do hiperkeratinizacije folikula, zatim proliferacija i smanjena deskvamacija keratinocita, pri čemu nastaje hiperkeratotični čep (mikrokomedon). Sa druge strane dolazi do uvećanja lojne žlezde, povećanja produkcije sebuma, što je pogdan medijum za rast i razvoj Piogenes acnes, a anaerobni čep obezbeđuje sredinu bogatu lipidima. Bakterije napreduju, što rezultuje inflamacijom.

Klasifikacija akni

  • Tip 1 – Uglavnom komedoni sa sporadičnom pojavom malih inflamatornih papula, pustula, nema prisutnih ožiljaka
  • Tip 2 – Komedoni, brojnije papule i pustule (uglavnom na licu), blagi ožiljci
  • Tip 3 – Brojni komedoni, papule, pustule, šire se na leđa, grudi i ramena, sa sporadičnim cistama ili nodulama, umereni ožiljci
  • Tip 4 – Brojne velike ciste na licu, vratu i gornjem delu trupa, izraženi ožiljci


PROIZVODI ZA NEGU AKNOZNE KOŽE

CLEANSER Losion za čišćenje masne kože

TEA TREE Krem gel protiv akni

TEA TREE OIL Ulje čajevca