Glikolna kiselina


  

Glikolna kiselina je alfa hidroksi kiselina (AHA) koja se široko koristi za sprečavanje starenja kože, hiperpigmentacija, suvoće i akni. Keratolitička svojstva glikolne kiseline, koja se smatraju zlatnim standardom AHA, uklanjaju mrtve ćelije sa površine kože, a ovaj piling smanjuje postojeće fine linije i bore, bledi hiperpigmentacije i uklanja akne. Glikolna kiselina, glavni aktivni sastojak Vitalift anti age kreme, je izvedena iz šećerne trske, ona je takođe humektans što znači da ima hemijsku sposobnost da privlači vodu na sebe. To znači da glikolna kiselina privlači vlagu na vašu tek eksfoliranu kožu koja, kada se pravilno koristi, ne samo da hidrira suvu kožu, već i sprečava nove fine linije i bore. Pored toga, glikolna kiselina povećava prodiranje drugih sastojaka za negu kože čineći vaše druge proizvode za negu kože jačima. Volimo glikolnu kiselinu zbog njenih brojnih supermoći, ali postoje i neki efekti na koje se treba navići i koji su normalni propratni efekti njenog delovananja. Lagano peckanje i crvenilo su potpuno normalni sve dok se vaša koža ne navikne na glikolnu kiselinu, i uvek nosite kremu za sunčanje kada koristite ovaj sastojak jer čini vašu kožu osetljivijom na UV zrake. Ako imate osetljivu kožu, odlična alternativa je srodnik glikolne kiseline, mlečna kiselina. Sve u svemu, glikolna kiselina ima veliku snagu i predstavlja vrhunski sastojak za unapređenje vaše rutine nege kože.8 prednosti nege kože sa glikolnom kiselinom


 1.  Smanjuje fine linije i bore                                                  

Glikolna kiselina smanjuje pojavu finih linija i bora dubokim pilingom gornjeg sloja kože. Ovaj piling ubrzava obnovu ćelija kože, a ubrzana obnova ćelija kože povećava proizvodnju kolagena kao i prirodnu sposobnost kože da održi hidrataciju (dva ključa za sprečavanje i smanjenje finih linija i bora). U studiji o efikasnosti glikolne kiseline u tretmanu bora, istraživači su otkrili da glikolna kiselina smanjuje i broj bora kao i dužinu bora. Glikolna kiselina vrši piling tako što rastvara mrtve ćelije kože, a ovo uklanjanje mrtvih ćelija kože izravnava površinu kože. Ovaj efekat izravnavanja je ono što čini fine linije i bore manje uočljivim.
Imajte na umu da glikolna kiselina (zajedno sa svim ostalim sastojcima za fine linije i bore) ne uklanja fine linije ili bore, već umanjuje njihov izgled. Budite zaštićeni od bilo kakvog marketinga koji obećava da će „ukloniti“ ili „izbrisati“ fine linije i bore. Ako vam se čini da vaše fine linije i bore „nestaju“, samo znajte da je osnovna fina linija ili bora još uvek tu i da će biti ponovo primetna kada efekti glikolne kiseline nestanu. Zbog toga je konzistentna primena od vitalnog značaja i zašto je važno rano započeti negu kože protiv starenja kako biste sprečili pojavu finih linija i bora.


     2.  Hidrira suvu kožu

Glikolna kiselina ne deluje samo kao piling, već i hidrira suvu kožu. Kategorizovana kao humektans, glikolna kiselina hemijski privlači molekule vode na sebe.  Volimo ovlaživače jer je hidrirana koža zdrava koža, ali ovlaživači mogu biti mač sa dve oštrice. To je zato što humektansi privlače vodu sa dva mesta: iz vazduha (naročito ako je vlažan) i iz dubljih slojeva kože. Kada je vlažno (a ima više vlage u vazduhu nego u vašoj koži), ovlaživači će uvući tu dodatnu vodu. Ovo je odlično! Sa druge strane, to je druga priča. U sušnoj klimi, ima manje vlage u vazduhu nego u vašoj koži, tako da će humektansi privući vodu koja je dostupna, a to znači molekule vode iz dubljih slojeva vaše kože. Ovo je problem jer kada vaš humektans ne može da apsorbuje vodu iz spoljašnjeg vazduha u vašu kožu, vaš humektans samo dovodi vlagu iz dubine vaše kože na površinu kože gde postoji rizik da brzo ispari sa vašeg lica u suvi vazduh. Da biste to izbegli, nanesite drugu hidratantnu kremu ili kremu koja je više okluzivna (gustija) od vašeg proizvoda sa glikolnom kiselinom. Ovaj okluzivni sloj će vam pomoći da sprečite bilo kakvu vlagu da napusti vašu kožu (zarobite je). Nemojte zanemariti ovaj kritični korak! Želimo da izbegnemo da glikolna kiselina nenamerno isuši kožu i napravi više štete nego koristi.


3. Posvjetljuje i zaglađuje ten

Sveti gral pilinga, mali molekuli glikolne kiseline idu duboko ispod površine vaše kože i razbijaju veze između mrtvih ćelija kože. Glikolna kiselina čini vašu kožu svežijom, svetlijom, glatkijom i mekšom.


 4.  Bledi hiperpigmentacije

Glikolna kiselina bledi blagu hiperpigmentaciju kao što su tamne mrlje, staračke pege, pege i melazme. Pored toga, glikolna kiselina je proučavana kao efikasan tretman ožiljaka od akni. Kako? Hiperpigmentacija je najtamnija na površini vaše kože, a koža ispod je manje pigmentirana. Glikolna kiselina vrši piling i uklanja tamnije mrtve ćelije kože sa površine kože otkrivajući svež sloj kože sa ujednačenijim tonom kože. Uz doslednu upotrebu, ovaj proces efikasno bledi hiperpigmentaciju.


5. Mali i moćni molekuli

SPECIFIČNO ZA GLIKOLNU KISELINU

Glikolna kiselina je najpopularnija AHA za sprečavanje starenja jer je najjača od alfa hidroksi kiselina, a kada se koristi na odgovarajući način, može dati odlične rezultate. Snaga glikolne kiseline potiče od njene male veličine molekula (ima jednu od najmanjih veličina AHA molekula koja se nalazi u nezi kože). Mali molekuli glikolne kiseline prodiru u površinu vaše kože dublje od drugih AHA sa većim veličinama molekula (poput mlečne kiseline). Duboka penetracija glikolne kiseline povećava sintezu kolagena, što sprečava fine linije i bore povećavajući debljinu i čvrstinu vaše kože.

6. Bori se protiv akni

Čisti pore i vrši eksfolijaciju kože. Glikolna kiselina se bori protiv akni pilingom mrtvih ćelija kože koje često začepljuju pore i izazivaju izbijanje akni. Glikolna kiselina je keratolitik, što znači da ima sposobnost da razgradi mrtve ćelije kože na površini kože i otvori sve začepljene pore. U trenutnom pregledu terapije pilingom glikolne kiseline, pokazalo se da glikolna kiselina smanjuje postojeće akne i održava čistu kožu tako što odstranjuje mrtve ćelije kože koje začepljuju pore i izazivaju akne.


 7. Povećava prodiranje sastojaka

Prema praktičnom pristupu hemijskom pilingu, glikolna kiselina je zlatni standard za uklanjanje površinskih mrtvih ćelija kože. Piling glikolnom kiselinom ne samo da ubrzava podmlađivanje ćelija kože, već omogućava i dublje prodiranje drugih sastojaka za negu kože. Uz uklonjenu svu mrtvu kožu, drugi proizvodi za negu kože mogu bolje da prodru u površinu kože, rade svoju magiju i brže vam daju bolje rezultate. U osnovi, glikolna kiselina poboljšava performanse vaših drugih proizvoda za negu kože.


8.  Bezbedan za lipide

Glikolna kiselina uklanja mrtve ćelije kože sa površine kože, a ovaj piling može izazvati blagu iritaciju dok se vaša koža ne navikne na sastojak. Ne brinite, blaga iritacija je normalna i važno je znati da glikolna kiselina ne uklanja lipide vaše kože. Lipidi su zdrava jedinjenja koja čine barijeru vaše kože koja održava hidrataciju unutra i zadržava loše komponente van nje. Istraživači su pokazali da glikolna kiselina nema štetne efekte na funkcionalnu evaluaciju epidermalne barijere, što znači da iako glikolna kiselina topi mrtve ćelije kože, budite sigurni da će vaši lipidi ostati netaknuti.  Kako primenjivati glikolnu kiselinu


 • SAMO NOĆU

Koristite proizvode sa glikolnom kiselinom samo noću. Ovo je veoma važno jer glikolna kiselina (i sve druge AHA) čine vašu kožu osetljivijom na UV zrake. Nanesite tokom rutine odlaska na spavanje, a ujutru nosite kremu za sunčanje da biste zaštitili svoju tek eksfoliranu kožu.

Lagano peckanje i crvenilo su normalni pri prvoj upotrebi glikolne kiseline. Ne brinite, vaša koža će se vremenom navići na to. Uvek testirajte proizvod pre nanošenja na celo lice! Patch test će vam pomoći da odlučite da li je glikolna kiselina prava za vašu kožu. Nanesite malu količinu proizvoda sa glikolnom kiselinom uveče na malo područje na čelu (gde vam je koža lica najdeblja). Ako dođe do blage iritacije ili nema iritacije u roku od 24 sata, nanesite tanak sloj proizvoda glikolne kiseline na celo lice (izbegavajte oči!) uveče, 1-2puta nedeljno. Ako osetite jaku iritaciju u roku od 24 sata (crvenilo, perutanje, ljuštenje), razmislite o pokušaju sa drugim proizvodom glikolne kiseline sa nižom koncentracijom ili pokušajte sa alternativnim AHA (kao što je mlečna kiselina koja je nežnija).
Napomena: Kondicioniranje vaše kože da se navikne na glikolnu kiselinu je lakše sa proizvodima koji sadrže nižu koncentraciju glikolne kiseline (počnite sa manje od 10%). Veće koncentracije glikolne kiseline mogu izazvati veću iritaciju kada se vaša koža još nije navikla na sastojak. Možda ćete morati da isprobate nekoliko različitih proizvoda koji imaju različite potencijale glikolne kiseline.

 • Nanesite na celo lice

Glikolna kiselina najbolje deluje kada se nanese na celo lice (samo izbegavajte oči i usta). Pošto glikolna kiselina rastvara mrtve ćelije kože, nanošenje na celo lice obezbediće ravnomeran piling. Želimo ravnomerno obnavljanje ćelija kože na vašem prelepom licu.


 • Manje je više

Koristite samo količinu veličine graška ili manje za celo lice. Previše proizvoda sa glikolnom kiselinom može izazvati preteranu iritaciju.


 • Nemojte preterati sa pilingom

Piling jednom ili dva puta nedeljno - NE svakodnevno. Prekomerno piling može izazvati jaku iritaciju, crvenilo, izbijanje, suvoću, pa čak i brže starenje. Uzbudite se, ali ne preterujte.


 • Ne trljajte lice

Glikolna kiselina je hemijski piling. Ima sposobnost da olabavi mrtve ćelije kože na površini vaše kože, a da ne morate da ribate kožu da bi ona funkcionisala (u poređenju sa fizičkim pilingom koji zahteva malo ribanja). Zato nemojte ribati! Pustite proizvod da se upije i uradi to.


Šta koristiti kada koristimo proizvode sa glikolnom kiselinom?

 • Hidrantna sredstva

Nanesite hidratantnu kremu nakon vašeg proizvoda sa glikolnom kiselinom. Ne zaboravite da uvek nanosite hidratantnu kremu dva puta dnevno (ujutru i uveče) da biste zaštitili i hidratizirali svoju tek eksfoliranu kožu. Održavanje hidratacije kože takođe će sprečiti bilo kakvo potencijalno crvenilo ili iritaciju od vašeg proizvoda sa glikolnom kiselinom. Opet, blago crvenilo i iritacija su sasvim normalni i trebalo bi da nestanu nakon dosledne upotrebe.

 • Krema za sunčanje

Ovo je kritično. Preporučuje se  nanošenje kreme za sunčanje na kožu tretiranu glikolnom kiselinom. Glikolna kiselina (kao i sve alfa hidroksi kiseline) eksfolira mrtvu kožu i otkriva svežu kožu, ali ova nova koža je izuzetno osetljiva na UV zrake i podložnija oštećenju od sunca. Zato svakodnevno nanosite kremu za sunčanje. UVEK!!! 


Glikolna kiselina u proizvodima

Glikolna kiselina je najbolja za :

 • Akne i fleke
 • Protiv starenja
 • Izbeljivanje
 • Suvoća
 • Fine linije i bore
 • Hiperpigmentacija


Tipovi kože za glikolnu kiselinu

 • Kombinovana
 • Suva
 • Normalna
 • Masna

Proizvodi sa glikolnom kiselinom

 • Hemijski piling
 • Sredstva za čišćenje
 • Kreme/gelovi
 • Maske
 • Serumi
 • Toneri


Najčešća pitanja vezana za glikolnu kiselinu?


 • Za koje tipove kože je dobra glikolna kiselina?

Glikolna kiselina je najbolja za suvu, masnu, kombinovanu i normalnu kožu. Ako imate osetljivu kožu, pokušajte sa mlečnom kiselinom.

 •  Da li je glikolna kiselina bezbedna za moju kožu?

Glikolna kiselina je bezbedna za lokalnu upotrebu u koncentracijama do 10% u proizvodima za kućnu upotrebu i do 70% kada se primenjuje u ordinaciji od strane licenciranog estetičara, dermatologa ili zdravstvenog radnika.

 •  Koji su uobičajeni neželjeni efekti topikalne primene glikolne kiseline?

Peckanje, crvenilo, svrab, pražnjenje (pogoršanje akni) i drugi oblici blage iritacije su uobičajeni neželjeni efekti topikalne primene glikolne kiseline. Posle nekoliko nedelja, vaša koža bi trebalo da se navikne na glikolnu kiselinu, a ove reakcije bi trebalo da budu nežnije ili da nestanu sve zajedno. Obavezno nanesite visokokvalitetnu hidratantnu kremu nakon vašeg proizvoda sa glikolnom kiselinom. Ako osetite jaku suvoću, ljuštenje, ljuštenje ili „glazuru“ ili post-inflamatornu hiperpigmentaciju, razmislite o pokušaju drugog proizvoda glikolne kiseline ili drugog sastojka za negu kože. Ako niste sigurni, konsultujte se sa svojim kozmetičarem ili dermatologom. Uvek obavezno uradite test na koži pre nego što nanesete novi proizvod na celo lice.

 •  Koliko dugo glikolnoj kiselini treba da deluje lokalno?

Može potrajati 4-6 doslednih primena proizvoda sa glikolnom kiselinom kod kuće ili profesionalnih hemijskih pilinga tokom 1 do 2 meseca pre nego što počnete da vidite vidljiva poboljšanja. Možda ćete ranije videti pozitivne znake, ali zapamtite da je doslednost ključna za maksimalne rezultate. Rezultati se neće desiti preko noći.

 • Da li je glikolna kiselina bezbedna za svakodnevnu upotrebu?

Obično, ne, nije preporučljivo koristiti proizvode sa glikolnom kiselinom svaki dan, ali to zavisi od vrste proizvoda sa glikolnom kiselinom koju koristite. Ako koristite proizvod za ispiranje, kao što je sredstvo za čišćenje sa glikolnom kiselinom, onda je svakodnevna upotreba u redu. Međutim, ako koristite proizvod sa glikolnom kiselinom (poput seruma, gela, kreme, maske ili pilinga), trebalo bi da ga koristite samo 1-3 puta nedeljno. Svaki dan će biti previše grub za vašu kožu i može učiniti više štete nego koristi. Za vašu informaciju, ne zaboravite da koristite proizvode sa glikolnom kiselinom (ispiranje ili ostavljanje) samo noću.

 •  Da li je peckanje od glikolne kiseline normalno?

Da, glikolna kiselina može učiniti da se vaša koža oseća  blago nadraženom nekoliko minuta nakon nanošenja. Ovo je sasvim normalno, pa ne paničite. Lagano peckanje, peckanje ili crvenilo je normalno i to možete osetiti prvih nekoliko puta kada koristite glikolnu kiselinu dok se vaša koža ne navikne na ovaj sastojak. Međutim, ako imate jako peckanje ili svrab, pokušajte sa drugim proizvodom glikolne kiseline sa nižom koncentracijom ili drugim nežnijim AHA kao što je mlečna kiselina za iste željene efekte.

 •  Da li je piling glikolnom kiselinom bezbedan?

Da, piling glikolne kiseline je veoma siguran sve dok pratite uputstva. Postoji niz kućnih pilinga glikolne kiseline koje možete koristiti, ali ako tražite nešto jače, konsultujte se sa svojim licenciranim kozmetičarem ili dermatologom. Ali jedna reč opreza: U zavisnosti od jačine tretmana, kao i reakcije vaše kože na glikolnu kiselinu, vaše lice može biti blago crveno i vaša mrtva koža može da se ljušti nekoliko dana nakon nanošenja. U suštini, nemojte praviti svoj prvi piling glikolnom kiselinom neposredno pre venčanja, intervjua za posao ili fotografisanja.

 • Kako funkcioniše piling glikolne kiseline?

Piling glikolne kiseline rastvara veze koje drže mrtve ćelije kože zajedno. Kako piling glikolne kiseline razbija ove veze, hiljade mrtvih ćelija kože može da se odbaci sa vašeg lica (ne brinite - nevidljivo je golim okom). Rezultat? Glatka koža. Piling glikolnom kiselinom smanjuje pojavu finih linija i bora, vraća hidrataciju, bledi hiperpigmentaciju i uklanja umerene akne. Zamislite to kao svežu kožu. Piling glikolne kiseline ima različite jačine. Ako tražite nešto za početak i blaže, isprobajte kućni piling glikolnom kiselinom ili tretman lica. Ako ste zainteresovani za nešto jače ili imate pitanja o tome koji tretman glikolnom kiselinom je pravi za vašu kožu, konsultujte se sa svojim dermatologom ili licenciranim kozmetičarem.

 •  Može li glikolna kiselina izgoreti vašu kožu?

Kada sledite uputstva, proizvodi sa glikolnom kiselinom kod kuće (koncentracije od 10% ili manje) ne bi trebalo da bukvalno opeku vašu kožu (iako je blagi osećaj peckanja i peckanja normalan). S druge strane, jak piling glikolne kiseline (koncentrat veći od 20%) koji profesionalno primenjuje licencirani estetičar ili dermatolog potencijalno može izgoreti vašu kožu u najgorem slučaju. Ponavljamo da je ovo najgori scenario, a kada se pravilno primeni, profesionalni piling glikolne kiseline je siguran. Pored toga, ako se desi da dobijete blagu opekotinu, to je obično privremena reakcija nakon pilinga. Bez obzira na to, ako imate ozbiljnu neželjenu reakciju bilo na proizvod glikolne kiseline kod kuće ili na piling glikolne kiseline profesionalnog nivoa, konsultujte se sa svojim dermatologom ili kozmetičarom.

 • Može li glikolna kiselina posvetliti vašu kožu?

Ne, glikolna kiselina nije sredstvo za izbeljivanje kože (kao kod izbeljivanja), tako da glikolna kiselina neće posvetliti ili izbeliti ton vaše kože. Glikolna kiselina, međutim, bledi tamne mrlje i hiperpigmentaciju, što je čini sigurnim sastojkom za posvetlivanje i ujednačavanje tena. Glikolna kiselina ujednačava ton kože pilingom površine kože i uklanjanjem tamnijih, mrtvih ćelija kože obojenih melaninom. Piling glikolnom kiselinom smanjuje pojavu ožiljaka od akni, pega povezanih sa starenjem, oštećenja od sunca i drugih oblika blage hiperpigmentacije bez izbeljivanja kože. Zamislite glikolnu kiselinu kao blender za lepotu za negu kože — vaša ista koža, ali malo svetlija, ravnomernija i besprekorna.

 • Može li piling glikolne kiseline izazvati hiperpigmentaciju?

Zavisi. Proizvodi niske koncentracije glikolne kiseline od 10% ili manje (proizvodi koji su bezbedni za upotrebu kod kuće i bez recepta) ne bi trebalo da izazovu hiperpigmentaciju. S druge strane, jaki, profesionalni pilingi glikolne kiseline sa koncentracijom većom od 30% mogu potencijalno izazvati upalu, a ako se određeni delovi kože previše upale, može doći do hiperpigmentacije. Tamniji tipovi kože su skloniji hiperpigmentaciji uzrokovanoj upalom. Pitajte o mogućim neželjenim efektima hiperpigmentacije izabranog tretmana. Iskreno, bez obzira na vaš tip kože ili etničku pripadnost, trebalo bi da razgovarate o svim prednostima i nedostacima profesionalnih pilinga glikolnom kiselinom (ili bilo kojih profesionalnih tretmana po tom pitanju) pre nego što donesete odluku kako ćete negovati svoju dragocenu kožu. U slučaju da dobijete tamne mrlje od pilinga glikolnom kiselinom, dajte koži najmanje 2-3 nedelje da zaraste. To znači da nema oštrih tretmana ili sastojaka (tj. nema AHA, BHA, retinoida), nema sunčeve svetlosti i obavezno nanosite dodatnu hidratantnu kremu i kremu za sunčanje. Normalno, hiperpigmentacija izazvana hemijskim pilingom bi prirodno trebalo da nestane sa vaše kože u roku od nekoliko meseci, ali je najbolje da razgovarate sa svojim dermatologom ili kozmetičarem.

 •  Može li glikolna kiselina izgladiti duboke fine linije i bore?

Ne, glikolna kiselina ne može u potpunosti da izgladi ili „popuni“ duboke fine linije i bore, ali ne brinite, nije sva nada izgubljena. Dok glikolna kiselina ne može potpuno izbrisati duboke fine linije i bore, glikolna kiselina može smanjiti pojavu postojećih finih linija i bora i pomoći u sprečavanju/usporavanju novih finih linija i bora. Glikolna kiselina smanjuje pojavu finih linija i bora dubokim pilingom gornjeg sloja kože. Uklanjanje mrtvih ćelija kože izravnava površinu kože, što čini duboke fine linije i bore plitkijim i manje uočljivim. Piling glikolnom kiselinom takođe ubrzava obnavljanje ćelija kože, promoviše bržu proizvodnju kolagena i jača prirodnu sposobnost kože da zadrži hidrataciju. Na našu sreću, sve ove prednosti pilinga sprečavaju i odlažu nastanak novih finih linija i bora. Dakle, dok glikolna kiselina ne može u potpunosti da ukloni duboke fine linije i bore, glikolna kiselina će učiniti da vaši najdublji nabori izgledaju mekši i stimuliše vašu kožu da se obnavlja kako bi sprečila stvaranje novih.

 • Da li glikolna kiselina uklanja oštećenja od sunca?

Da, ali postoji začkoljica. Glikolna kiselina se bori protiv oštećenja od sunca pilingom spoljašnjeg sloja kože (kože sa najviše oštećenja od sunca), ali u ovom procesu, glikolna kiselina otkriva sveže eksfoliranu kožu koja je osetljivija na sunce. Pa šta ovo znači? Možete da koristite glikolnu kiselinu da biste izbledeli hiperpigmentaciju i smanjili fine linije i bore uzrokovane oštećenjem od sunca, ali morate zaštititi svoju tek eksfoliranu kožu nakon upotrebe glikolne kiseline - u suprotnom možete na kraju izazvati još više oštećenja od sunca nego što ste počeli. Nakon upotrebe glikolne kiseline, nanesite hidratantni serum ili gel (da hidratizujete svoju tek eksfoliranu kožu), a zatim okluzivniju hidratantnu kremu (da zatvorite svu vlagu). Koristite samo glikolnu kiselinu u svojoj noćnoj rutini i uvek nanesite kremu za sunčanje ujutru nakon tretmana glikolnom kiselinom. Mi smo veliki zagovornici svakodnevnog nošenja kreme za sunčanje, ali je još važnije kada koristite glikolnu kiselinu.

 •  Da li glikolna kiselina čini vašu kožu fotosenzitivnom (osetljivom na sunce)?

Da, glikolna kiselina čini vašu kožu osetljivijom na nova oštećenja od sunca. Pošto glikolna kiselina odstranjuje mrtvu kožu sa površine kože, glikolna kiselina otkriva sveže eksfoliranu kožu, a sveže eksfolirana koža je osetljivija na ultraljubičaste zrake. U studiji o efektima lokalno primenjene glikolne kiseline, istraživači su otkrili da ljudi koji primenjuju glikolnu kiselinu imaju povećanu osetljivost od ultraljubičastog zračenja u obliku crvenila kože, oštećenja DNK i formiranja ćelija opekotina na koži. Dakle, dok piling glikolnom kiselinom pomaže u lečenju postojećih oštećenja od sunca (bledeći tamne mrlje, smanjujući fine linije i bore, ubrzavajući proizvodnju kolagena i hidratizujući kožu), glikolna kiselina istovremeno povećava fotosenzitivnost vaše kože. Ako odlučite da koristite proizvod glikolne kiseline (ili bilo koje AHA proizvode), obavezno koristite samo noću, nanesite hidratantni serum i hidratantnu kremu i uvek nanesite kremu za sunčanje ujutru.

 • Da li glikolna kiselina izaziva čišćenje kože?

Da, glikolna kiselina može izazvati čišćenje kože sklone aknama. Glikolna kiselina odstranjuje mrtve ćelije kože sa površine kože, a kao deo ovog procesa, glikolna kiselina može da otvori mikrokomedone (začepljene pore od mrtvih ćelija kože ili višak masnoće i prekursora svih oblika akni) i na taj način spreči njihovo pojavljivanje. Mikrokomedoni se pretvaraju u pune akne i bubuljice. Ali ponekad, prve primene gliokolne kiseline neće u potpunosti otvoriti postojeće mikrokomedone i umesto toga može doći do pražnjenja. Pošto glikolna kiselina ubrzava brzinu obnavljanja ćelija kože, ponekad može ubrzati razvoj mikrokomedona koji se pretvaraju u akne i fleke ako piling ne otvori postojeće mikrokomedone. Ovo može izazvati iznenadnu navalu akni, ali iznenađujuće, ovo nije loša stvar (i ne, ne šalimo se). Ti mikrokomedoni su se možda ionako pretvorili u vidljive akne, a glikolna kiselina ih samo tera da brže nabujaju tako da brže nestaju.

 • Koja je razlika između glikolne i mlečne kiseline?

Glikolna kiselina i mlečna kiselina su i AHA (alfa hidroksi kiseline) koje pružaju veoma slične prednosti, ali glikolna kiselina je jači, snažniji piling, dok je mlečna kiselina nežniji piling koji je pogodniji za osetljivu kožu. Glikolna kiselina je jača AHA jer ima manju veličinu molekula. Ova manja veličina molekula omogućava dublji prodor u kožu i samim tim dublji piling. Pošto je glikolna kiselina tako jaka, to je sastojak izbora za napredne kraljice za negu kože koje žele intenzivnije tretmane. S druge strane, mlečna kiselina ima veću veličinu molekula što znači da ne može da potone duboko u kožu. Ako počinjete sa AHA pilingom, mlečna kiselina je odličan uvodni AHA sastojak jer je najnežnija za kožu. Mlečna kiselina je takođe najhidratantniji AHA, što je čini odličnom opcijom za bebe sa suvom ili osetljivom kožom.

 • Koja je razlika između glikolne kiseline i salicilne kiseline?

I salicilna kiselina i AHA kao što je glikolna kiselina su hemijski pilinzi koji se bore protiv akni i podstiču brži promet ćelija. Međutim, način na koji pilinguju i tretiraju vašu kožu je drugačiji.

Salicilna kiselina je BHA (beta hidroksi kiselina) što znači da je rastvorljiva u ulju. To znači da salicilna kiselina može ući ispod i oko masti koje se nalaze u vašim porama kako bi eksfolirala mrtvu kožu duboko u vašim porama. Pošto salicilna kiselina eksfolira duboko u pore, ona je poželjan sastojak za lečenje postojećih akni ako imate masnu kožu. Salicilna kiselina je takođe komedolitičko dejstvo, što znači da sprečava razvoj belih i mitesera u budućnosti.

S druge strane, glikolna kiselina je AHA (alfa hidroksi kiselina), što znači da je rastvorljiva u vodi. Pošto se ulje i voda ne mešaju, AHA kao što su glikolna kiselina i mlečna kiselina ne mogu ući ispod masti u vašim porama i samo će pilingovati površinu vaše kože, a ne mrtvu kožu ispod bilo kakvog nakupljanja ulja duboko u vašim porama. To ne znači da glikolna kiselina nije neverovatan piling za borbu protiv akni – glikolna kiselina je keratolitik, što znači da ima sposobnost da razbije mrtve ćelije kože na površini kože i otvori sve začepljene pore. Otvaranje začepljenih pora dovodi kiseonik u pore koji pomaže u ubijanju bakterija akni. Ključna razlika je u tome što salicilna kiselina posebno uklanja višak ulja iz pora i smanjuje buduću proizvodnju ulja, dok se glikolna kiselina fokusira na otčepljivanje površine pora.

Još jedna ključna razlika između glikolne kiseline i salicilne kiseline je u tome što je glikolna kiselina više višenamenski sastojak protiv starenja. Glikolna kiselina ne samo da se bori protiv akni, već i bledi hiperpigmentaciju, smanjuje pojavu finih linija i bora i hidrira kožu. Salicilna kiselina se uglavnom koristi kao sastojak za borbu protiv akni (iako njena antiinflamatorna svojstva takođe pomažu u smirivanju psorijaze). Svaki tip kože može imati koristi od AHA, dok se salicilna kiselina najbolje koristi samo za kožu sklonu aknama.

 • Da li treba da koristim i AHA i BHA proizvod da bih dobio najbolje rezultate?

Ne, ne preporučuje se istovremeno korišćenje AHA proizvoda i BHA proizvoda. Pošto su AHA (kao što je glikolna kiselina ili mlečna kiselina) piling sa niskim pH, kombinovanje AHA sa BHA (još jednim pilingom sa niskim pH) može štetno da prekomerno eksfolira vašu kožu što dovodi do ozbiljne iritacije kože: crvenila, suvoće, perutanja, ljuštenja, peckanja i gori. Ništa dobro. Ako ste preterani i želite da koristite i AHA i benzoil peroksid u svom režimu nege kože, možete da testirate koristeći BHA ujutru (poput salicilnog sredstva za čišćenje) i AHA uveče (kao serum glikolne kiseline), ALI nastavite sa oprezom. Ne možemo dovoljno naglasiti da ne želite da preterate sa pilingom kože (osim nelagodnosti, ovo može dovesti i do preranog razvoja finih linija i bora). Ako razmišljate o upotrebi oba sastojka u isto vreme, najbolje je da se konsultujete sa svojim dermatologom ili kozmetičarem.

 •  Da li se glikolna kiselina može koristiti sa retinolom?

Ne, ne preporučujemo upotrebu glikolne kiseline sa retinolom. I glikolna kiselina i retinol su sastojci sa niskim pH koji pilinguju kožu. Korišćenje više proizvoda sa niskim pH u isto vreme može prekomerno piling i oštetiti funkciju barijere kože. Ovo ne samo da je bolno, već i dovodi do preranog razvoja novih finih linija i bora. Neki ljudi možda misle da podele sastojke između ujutro i popodne. rutine (na primer, koristite glikolnu kiselinu ujutru i retinol uveče ili obrnuto), ali razmislite ponovo. Pošto i glikolna kiselina i retinol čine vašu kožu osetljivijom na UV zrake, nijedan sastojak nije prikladan za vašu jutarnju rutinu. Ovo vam ostavlja samo noćnu primenu, ali oba sastojka ne bi trebalo da se koriste istovremeno. Ako imate dodatnih pitanja ili nedoumica, obratite se svom dermatologu ili kozmetičaru.