NEVEN

Objavio DetaPharm Biola 30/11/2015 0 Komentar(a) Aktivni sastojci,

Calendula officinalis

 

Neven je širom sveta jadna od najviše gajenih baštenskih biljaka. Još od vremena starog Egipta, koristi se u lekovite svrhe kao prirodni antiseptik i protivupalno sredstvo, tradicionalno se koristi za tretman rana, opekotina, ogrebotina, modrica i drugih sličnih problema.

Koristi se cvet nevena ( Calendulae flos ), koji sadrži veliki broj aktivnih materija kao što su : karotenoide, flavonoide, hemolitički aktivne glikozide oleanolne kiseline, kalendulozide, triterpenske alkohole, sterole, smole, sluzi, tanine, etarsko ulje i dr. Od njega se najčešće izrađiuju uljani i vodeno-alkoholni ekstrakti (tinkture), koji se koriste sami, ili se koriste za izradu raznih preparata kao što su melemi, masti, kremovi, gelovi, losioni, ulja i drugo.

U narodnoj medicini cvet nevena se upotrebljava u obliku čaja za lečenje inflamatornih stanja unutrašnjih organa, gastrointestinalnih ulcera, diuretskih i diaforetskih konvulzija, što je poslednjih godina i naučno potvrđeno.

 

Calendulae oleum, ulje odnosno uljani ekstrakt nevena se može koristiti samo za tretman suve, osjetljive i ispucale kože sa lošom cirkulacijom za opekotine, kurje oči i slično, dok se tinkture češće koriste za izradu drugih preparata.

Nevenovo ulje može se koristiti i za zaštitu zdrave naročito suve kože koju štiti i omekšava.

U narodnoj medicini se od ulja nevena pripremaju melemi ili masti koje izvrsno deluje kod oštećenja kože, ispucalih usana, ožiljaka, akni, opekotina, ekcema, i raznih manjih povreda. Blagotvorno deluje i kod upaljenih i proširenih vena i hemoroida.

Danas se nevenovo ulje i druge vrste ekstrakata iz cveta nevena, koriste za izradu savremenih lekovitih i kozmetičkih proizvoda, koji imaju široku primenu, a u kozmetici se naročito preporučuju za tretman suve, osetljive, iritirane i oštećene kože. 

Postavite komentar