Hamamelis

Objavio DetaPharm Biola 16/03/2015 0 Komentar(a) Aktivni sastojci,
Hamamelis Virginiana
 
Hamamelis virginiana L. (porodica Hamamelidaceae), američki hamamelis ili američka leska , visok je grm ili do sedam metara visoko stablo. Raste u prostranim i vlažnim šumama atlantskih država SAD-a i Kanade. Aqua hamamelidis, vodica koja je vrlo cijenjena u kozmetici.
 
Hidrolat hamamelisa je vrlo jak antioksidans. Djeluje adstrigentno (skuplja kožu), antibakterijski, protivupalno, podstiče regeneraciju kože, smanjuje crvenilo, osip, svrab i ubrzava zaceljivanje kože. 
 
Kliničke studije dokazuju gotovo isti protuupalni učinak kao što ga imaju i kortizonske kreme (kortikosteroidne kreme), ali bez nuspojava. Upravo je zbog toga hamamelis najpopularniji sastojak preparata za kožu. Dodaje se u kozmetičke linije za problematičnu i mešovitu kožu koja je sklona aknama. 
 
Kreme koje sadrže hamamelis izbor su kod atopijskog dermatitisa, ekcema i psorijaze.   Isto tako, proizvodi koji sadrže hamamelis koriste se i za tretman proširenih vena i hemoroida (flebotonično delovanje).
 

Postavite komentar