Koža je najveći organski sistem tela.  Kao periferni organ koji dolazi u kontakt sa spoljasnjom sredinom ima jako bitnu barijernu funkciju. Koza sa jedne strane sprečava prodiranje stranih mateija i mikroorganizama iz spoljasnje sredine u organizam, a sa druge strane sprečava gubitak vode iz organizma. 
 
 
Koza takođe predstavlja apsorpcioni medijum za ultravioletne zrake i sprečava njihovo prodiranje i oštećenje dubljih tkiva. 
 
GRAĐA KOŽE 
 
Sastoji se od tri sloja:  
 • epidermis
 • dermis  
 • hipodermis  
Epidermis je površinski sloj kože. Sastoji se od nekoliko slojeva ćelija koje su različito diferencirane. Ćelije bazalnog sloja epidermisa se dele i metabolički su aktivne, a u površinskom delu epidermisa (stratum corneum) su mrtve ćelije bez jedra, ispunjene keratinom (korneociti). 
 
Dermis se nalazi iznad hipodermisa, sadrži krvne sudove, neurone, folikule dlaka, znojne i lojne žlezde, kolagen i elastična vlakna, hijaluronsku iselinu. Osnovne ćelije dermisa su fibroblasti. 
 
Hipodermis se sastoji od lipida i mišića, predstavlja toplotni. izolator i region čuvanja energije i obezbeđuje amortizaciju šoka. 
 
Stratum corneum(SC)
 
Njegova ključna uloga jeste zadržavanje vode u koži. Važnost sadržaja vode u SC za normalan izgled kože, bez vidljivih ljuspica, odavno je poznat i smatra se da treba da bude veći od 10% mase SC-a.
 
Uloga higroskopnih supstanci unutar korneocita, poznatih kao prirodni vlažeći faktor (eng. Natural moisturizing factor, NMF) predstavljena je još 50-ih godina prošlog veka. Potom se kroz niz istraživačkih studija , došlo do saznanja da je u održavanju nivoa vlage u koži izrazito važna uloga interkorneocitnih lipida, tzv. Intercelularnog lipidnog matrixa, kao i nivoa njihove strukturne organizacije, čime se formira funkcionalna barijera za pasivnu difuziju vode iz kože (transepidermalni gubitak vode (eng. Transepidermal water loss, TEWL). 
 
Odgovarajuće funkcionisanje obe celine osigurava integritet kože i njeno adekvatno vlaženje.
 
Jedna od ključnih uloga vode u SC je učestvovanje u mnogim hidrolitičkim enzimskim procesima koji su neophodni za normalnu deskvamaciju. Ukoliko nivo vode u SC padne ispod kritičnog , enzimska akivnost izostaje i dolazi do akumulacije korneocita na površini kože. 
 
KORNEOCITI

Oni predstavljaju fizičku barijeru SC-a i kada su hidratisani, doprinose izgledu kože i senzornim svojstvima njene površine.
 
Korneociti su ćelije bez jedra ispunjene keratinskim filamentima, aminokiselinama i drugim malim molekulima, koji zajedno čine NMF.  Sc sadrži približno 20 % vode , od kojih je jedna frakcija čvrsto vezana za higroskopne molekule NMF-a i lipide u koži. Ova frakcija je proporcionalna nivou atmosferske vlage. Preostala frakcija vode vezana je za intercelularni keratin i obično se ne menja u patološkim stanjima.
 
Prirodni vlažeći faktor 
 
Čine ga higroskopne supstance, koje privlače i apsorbuju vodu iz dubljih slojeva kože u gornje slojeve, značajno pojačavajući zadržavanje vode u rožnatom sloju kože. Većinu komponenti NMF-a čine aminokiseline i pirolidon karboksilna kiselina, kao i laktati, urea i elektroliti, koje deluju kao veoma efikasni humektansi.
 
LIPIDI SC-a
 
Permeabilnost kožne barijereSC-a, tj. njena sposobnost da spreči preveliki gubitak vode i elektrolita direktno je povezana sa funkcionalnošću intercelularnih lipida. Ovi lipidi, organizovani sa vodom u faze i često opisani kao serija paralelnih lamelarnih membrana, obezbeđuju čvrstu i efikasnu barijeru za transepidermalni gubitak vode (TEWL). Lipidi se sastoje uglavnom od smeše 45-50% ceramida, 20-25% holesterola i 10-15% slobodnih masnih kiselina.
 
Ceramidi imaju različite biofizičke i biološke efekte u koži, odnosno SC-u:
 • Učestvuju u  modulaciji lamelarne gel-kristalne strukture lipida SC-a kao:
  • sastojci koji doprinose povećanju kristalnih delova interkorneocitnog matrixa
  • komponente koje smanjuju fluidnost membrane ćelija
 • Uticaj na osobine SC-a
  • smanjuje TEWL
  • pvećavaju sadržaj vode
  • smanjuju perutanje kože
 • Biološka aktivnost
  • vrše kontrolu epidermalne proliferacije
  • indukuju diferencijaciju ćelija
  • stimulišu apoptozu kancerogenih ćelija

Ceramidi najviše doprinose svojstvima epidermisa da zadržava vodu u koži, čime se značajno povećava nivo vlage, takođe popravljaju kutanu barijeru, preveniraju gubitak vlage iz kože i doprinose umanjenu znakova starenja kože. Bilo koji poremećaj ili umanjenje sastava ceramida može dovesti do oštećenja strukture, odnosno funkcije kutane barijere i dalje do stanja inflamacije. Inflamacija može dovesti do daljeg oštećenja barijerne funkcije, što rezultira oboljenjem kože. 
 
Nekoliko oboljenja kože kao što su psorijaza, atopijski dermatitis i iritantni/alergijski kontaktni dermatitis povezani su sa umanjenjem i poremećajem sastava lipida SC-a,dok su neke dermatoze, kao što je lamelarna ihtioza povezane sa umanjnjem slobodnih masnih kiselina dugog lanca iz sastava SC-a. Smatra se da je nadoknada nedostajućih fizioloških lipida(ceramida, slobodnih masnih kiselina i/ili holesterola) u dovoljnoj količini neophodna da bi se prekinuo ovaj cirkulus vitiosus.
 
Fototipovi kože-ljudi različite puti su različito osetljivi
 
KosaKožaOčiKako crniteFototip
RiđaMlečno bela, pegePlave očiLako izgori, uvek pocrveni, minimalno pocrniI
Plava kosaSvetla kožaSvetle očiLako izgori, uvek pocrveni, minimalno pocrniII
KestenjastaSvetla kožaKestenjaste očiRetko izgori, ponekad pocrveni, lako pocrniIII
Tamna kosaTamna kožaTamne očiRetko izgori, ne crveni, jako pocrniIV
Tamna kosaTamno braonkasta kožaTamne oči (azijski tip)Izuzetno retko izgori, jako pocrniV
Crna kosaCrna kožaCrne oči (afrički tip)Nikad ne izgoriVI