Syzygium aromaticum, Myrtaceae
Caryophyllus aromaticus

 

Karanfilić ili klinčić je visoko i vitko zimzeleno drvo poreklom sa tropskih Molučkih ostrva. Karanfilići su osučeni pupoljci cveta drveta starog preko 20 godina. Od davnina se koristi za rešavanje problema sa probavom, crevnim parazitima i protiv gljivica,

Lakovita svojstva karanfilića potiču od etarskog ulja (Aetheroleum Caryophylli), koje u sebi sadrži eugenol kao glavnodelujuću supstancu. Eugenol ima antiseptično, antifungicidno i anestetično delovanje, pa se koristi kod upala, bakterijskih i gljivičnih infekcija, za ublažavanje bolova, za smirivanje zubobolje. Karanfilići se često kombinuje sa drugim biljkama za liječenje nadutosti, gastritisa, probavnih smetnji, infekcija uha, nosa i grla, i za infekcija mokraćnog trakta. U Kini ima tradicionalnu upotrebu u lečenju gljivične infekcije nogu, tzv. atletskog stopala.

Ako se karanfilić koristi za oralnu upotrebu, uvek se treba konsultovati sa lekarom, jer on može da ošteti sluznicu želuca a prekoračenje doze eugenola može izazvati depresivno delovanje na centralni nervni sustav, .

Etarsko ulje karanfilića se ne sme koristiti nerazblaženo na kožu, jer može da izazove iritacije i oštećenje.