Cinnamomum camphorae, drvo kamfora ili kamforovac je iz familije Lauraceae(lovora). Drvo je zimzeleno, visine od 15 do 45m. Kamfor raste u Kini, Japanu, Tajvanu, Vijetnamu a prenet je i u Ameriku i Evropu. Kamfor sadržljiva isparljiva hemijska jedinjenja u svim delovima biljke, a listovi i kora se koriste za pravljenje etarskih ulja.

 

Kamfor se nalazi u etarskom ulju koje se dobija iz drveta kamfora procesom destilacije kore i listova drveta. U etarskom ulju ima 30-50% kamfora. Nakon destilacije, etarsko ulje se hladi pa se kamfor izdvaja kao talog koji se odvaja od tečnosti centrifugiranjem, a preostala količina kamfora koja je ostala u tečnom delu se izdvaja takozvanom frakcionom destilacijom. Tako se dobijaju bezbojni ili beli kristali gorkog, hladećeg ukusa i specifičnog jakog mirisa. Rastvara se u masnim uljima, etarskim uljima i etanolu(alkohol).

Kamfor se upotrebljava u obliku rastvora i mleka za utrljavanje kod reumatskih bolova, mialgija ili bolova u mišićima. Glavna delovanja kamfora su iritantno i antiseptično(sprečava i zaustavlja rast mikroorganizama). Kamfor odbija insekte, komarce i moljce, pa se alkoholni rastvor može koristiti i protiv ovih insekata.