Gljivične infekcije nastaju pod uticajem mikroorganizama koji pripadaju grupama gljiva. Najčesće je dijagnostikovana gljiva Candida a samo u ovoj grupi ima ih više od 20 vrsta.

Nekada je vladalo misljene da se gljivićne infekcije mahom pojavljuju kod žena, međutim danas je poznato da se ovakva vrsta upale javlja kod oba pola i u svim životnim dobima.

Gljivična infekcija najčesće zahvata polne organe, usnu duplju, pojas ispod nabora koze i nokte. Najcesci simptomi gljivične infekcije su crvenilo, osip, svrab, peckanje, otečenost, neprijatan miris. Nokat zahvaćen gljivicama na početku infekcije dobija žućkastu boju koja u poodmaklom stadijumu bolesti može preći u zelenu ili lak potpuno crnu boju. Zatim, nokat moze vidno zadebljati i početi da se odvaja od prsta. Ukoliko se ne leče gljivice mogu i uništiti nokat.

Uzroci nastanka gljivičnih infekcija su mnogobrojni, kao na primer: pad imuniteta, nedostatak određenih minerala u organizmu, dugotrajna upotreba antibiotika, preterano lučenje znojnih žlezda, neadekvatna lična higijena, česta upotreba prljavih čarapa i obuće...

U borbi protiv gljivica neophodni su strpljenje i upornost, jer je sasvim uobičajena pojava da se i nakon temeljnog lečenja posle kratkog vremena mogu ponovo vratiti i to sa još ozbiljnijom kliničkom slikom.