Koži je potrebna stalna hidratacija, jer kad jednom dehidrira, treba mnogo vremena kako bi se vratila u stanje ravnoteže.
Primetili ste da vam je koža krhka i osetljivija nego obično. Ako je uz to gruba, ispucala, zategnuta i pruža neprijatan osećaj, znači da je dehidrirana.
 
Koža nas štiti od brojnih spoljnih uticaja. Da bi mogla dobro da funkcioniše, potreban joj je optimalan sadržaj vode. Prirodno se u koži nalazi 20 posto telesnog sadržaja vode. Njen središnji sloj, dermis, sadrži 60 do 70 posto vode, koja tamo stiže putem krvnih sudova. Voda iz dermisa difuzijom prelazi u gornji sloj kože, epidermis, natapajući prilikom prolaska njegove različite slojeve.
 
Hidratacija kože upravo se zasniva na stalnom protoku vode, koji se naziva i transepidermalni gubitak vode. Naime, površinski rožnati sloj epidermisa, koji je prirodno zaštićen hidrolipidnim površinskim slojem, usporava isparavanje vode. Ako dođe do poremećaja u toj fiziološkoj barijeri, ubrzava se transepidermalni gubitak vode i dolazi do fenomena gubitka vode, što kožu čini suvom.
 
Dehidrirana koža u epidermisu sadrži manje od deset posto vode i kod nje se mogu primetiti promene u zaštitnom hidrolipidnom sloju kao i neorganizovan i dehidriran površinski rožnati sloj kože.
 
Dehidrirana koža pokazuje i pojačanu osetljivost.
 
Hladnoća, vetar, sunce, onečišćenje vazduha, iritirajuća sredstva za čišćenje, neodgovarajuća kozmetika i neki dermatološki tretmani doprinose promenama u zaštitnom površinskom hidrolipidnom sloju, zbog čega koža gubi previše vode. 
 
Bilo ona normalna, suva, mešovita ili masna, svakom tipu kože neophodna je hidratacija, pa je svakodnevno vlaženje ključno za zdravlje i lepotu kože i prijatan osećaj. Pri tom ne smemo da zaboravimo da je za lepotu kože, osim odgovarajuće nege, potrebna i hidratacija celokupnog organizma, koju ćemo osigurati svakodnevnim unosom dovoljne količine vode.
 
Odrasla osoba dnevno treba da popije jedan i po do dva litra vode, najbolje u malim obrocima u toku celog dana. Tako se izbegava osećaj žeđi, jer u trenutku kad osetimo žeđ, naš organizam je već dehidriran. Isto je i s kožom - potrebna joj je stalna hidratacija, jer kad jednom postane dehidrirana, treba da prođe puno vremena kako bi se vratila u stanje ravnoteže.
 
Danas na tržištu postoji veliki broj preparata za hidrataciju kože različitih mehanizama delovanja. Ipak, cilj im je isti: pružiti koži što bolju hidrataciju i zadržati je što duže optimalno vlažnom. 
 
Za čišćenje dehidrirane kože treba koristiti blaga sredstva, bez alkohola. Lice treba tretirati kremama koje su više vlažne a manje masne. Preporučuju se preparati sa prirodnim ovlaživačima kao što su:
glicerin, urea, hijaluronska kiselina.
 
Proizvodi za negu dehidrirane  kože
 
HIDRASKIN
Hidrirajući tonik za sve tipove kože
 
HIDRASKIN   SPF 15
Hidratantna krema  za sve tipove kože 
 
HIDRASKIN
Gel maska za sve tipove kože
 
ULJE NOĆURKA
Koncentrat za dehidriranu kožu