Bolovi u mišićima 

Bolovi u mišićima su sve češći problem savremenog doba koji smanjuje kvalitet života osobama oba pola, svih generacija (javlja se i kod dece, omladine, jako čest kod relativno zdravih osoba starosti 25 do 45 godina, često prisutan kod obolelih od hroničnih bolesti i svih dugotrajnih bolnih stanja).

Osnovni uzroci ovog stanja su prinudni položaj tela (sedeći posao kao što su dugo učenje, rad za kompijuterom, pisanje, kucanje, vožnja, rad za mašinom...) I stres (najčešće svakodnevno prisutne male doze stresa koje izazivaju blagu napetost koja se često i ne registruje: stresan posao, prekovremeni rad, nedostatak dnevnog, nedeljnog ili godišnjeg odmora, trema u školi ili na ispitu, duga, teška bolest u porodici, lečenje steriliteta, ljubavni problemi...).
Najčešće prisutne tegobe su zategnutost mišića (većina pacijenata je duži vremenski period trpi i praktično svesno ne registruje, pa je samim tim zanemari i ne leči) i bol na mestu zategnutih mišića uz širenje u okolinu. Npr. ukoliko su zategnuti mišići vrata bol može da se širi prema glavi pa osoba može da ima jaku glavobolju (često bez da se oseća bol u samom vratu) koja ne može da se sanira bez lečenja zategnutih mišića.
Pored ovih tegoba, moguć je niz drugih koje imitiraju mnoga druga bolesna stanja. Javljaju se osećaj nestabilnosti, lelujanja, pa i vrtoglavice, trnjenje, pečenje, otežano disanje, pritisak i bol u grudima, bol niz ruku ili nogu, osećaj slabosti u nogama, malaksalost, umor, nesanica...
Što duže problem traje sve je veća iscrpljenost i sve je manja sposobnost trpljenja tegoba.